Kijken in de tijd

Een herfstdag, natuurlijk een herfstdag, ik loop door Nijmegen, door de oude Lange Hezelstraat, ik weet wat er gaat gebeuren, wat alleen maar gebeurt omdat ik het weet maar ik stel het nog even uit. Natuurlijk loop ik hier even met mijn vader, minstens een paar seconden. Ik zeg, ik wil graag zeggen: ‘Wat voorbijgaat, is nog gaande, dus niet voorbij.’ Hij is het met me eens: veel blijft maar voorbijgaan zonder ooit voorbij te zijn. Bijna niets eindigt ooit echt.

Burgemeester Hubert Bruls heeft dit literair baken van Thomas Verbogt onthuld op vrijdag 16 december 2022. Dat gebeurde in aanwezigheid van de auteur bij Kaashandel de Wit, Lange Hezelstraat 11 Nijmegen. Bij deze zaak, die meer dan 65 jaar is gevestigd aan de oudste winkelstraat van Nederland, siert het baken het pand op twee plaatsen. Op de etalageruit aan de voorzijde en wandgroot op de zijmuur aan de Jodenberg. De tekst betreft de eerste zinnen uit Verbogts toen recent verschenen roman Maak het mooi, die in opdracht van de gemeente Nijmegen tot stand is gekomen.

De hoofdpersoon van de roman, die net als de auteur Thomas Verbogt heet, wil zijn leven goed doen, goed uitvoeren. Daarom begint hij er telkens opnieuw aan. Hij kan niet anders, met nieuwe inzichten en minder illusies, maar met steeds meer herinneringen. Met sommige herinneringen weet hij zich geen raad, zoals die aan de geliefde, voor wie hij zich zo verantwoordelijk voelde, maar die hij niet kon beschermen.
Maak het mooi is in de woorden van de uitgever ‘een roman over het verlangen naar verbinding en over van betekenis zijn, maar natuurlijk vooral over hoe te leven, hoe dat goed te doen, hoe jezelf te begrijpen’.

Thomas Verbogt heeft na zijn debuut De feestavond in 1981 een groot aantal romans, verhalenbundels en theaterteksten geschreven. Zijn roman Als de winter voorbij is stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2016. Daarnaast schrijft hij al ruim 25 jaar columns in De Gelderlander, de krant van zijn geboortestreek. Met zijn dagelijkse column heeft hij een grote schare trouwe lezers aan zich gebonden.

De Werkgroep Literaire Bakens Nijmegen sloot met dit baken een productief 2022 af. De imposante lijst met Fons Strijbosch, Megchel J. Doewina, Jaap Robben, Titus Brandsma en Froukje Arns werd door Thomas Verbogt mooi afgerond. Dat hij in december 2022 werd geëerd met een baken in de openbare ruimte was niet geheel toevallig. Omdat hij kort voor de onthulling 70 jaar werd, was het ook een passend verjaardagscadeau.

 

Bron
Thomas Verbogt, Maak het mooi, Nieuw Amsterdam, 2022

Voor meer informatie zie hier