Je staat op de rand van een hoogvlakte, een langgerekt balkon. Diep onder je een uitzicht dat tot aan de horizon gaat. In de wazige ruimte een landschap van water en weiden. Door het landschap heen een rivier die met een flinke zwaai op je toe komt lopen, op het laatst pas afbuigt en onder de brug verdwijnt. Vandaar strijkt hij onzichtbaar langs de kades van de benedenstad totdat de reis definitief verder gaat, als altijd in de richting van zee.
Het literaire baken van Fons Strijbosch met een fragment uit zijn roman De vrolijke revolutie (2013) is op 26 maart 2022 onthuld bij appartementencomplex Pays-Bas aan de Batavierenweg in Nijmegen. Daar op de stuwwal, op de rand van de stad was het ‘lichtelijk vervallen paviljoen’ met dezelfde naam gelegen, een belangrijke locatie in het corpsstudentenleven van eind jaren ’60 en ook in de roman. Een meesterwerk, volgens Chris Rutenfrans in De Volkskrant, waarin hij ook opmerkt dat Strijbosch door zonder ironie terug te blikken de werkelijkheid van de Nijmeegse studentenopstand van 1969 preciezer benadert dan een historische verhandeling ooit zou kunnen.
Niet minder lovend was Herman Simissen in het tijdschrift Streven. ‘Juist de milde toon van de auteur – die de studentenrevolutie van destijds niet al te serieus neemt, maar evenmin in het belachelijke trekt – maakt dit goed geschreven boek even geslaagd als vermakelijk. Daarbij weet de auteur het kenmerkende taalgebruik van de revolutionairen treffend weer te geven.’
Boeiend zijn ook de sfeertekening en de geamuseerde verwondering over de opstand. Geen grimmig gebeuren zoals in die tijd in Parijs en Berlijn, maar een vrolijke revolutie die uitdoofde naarmate de zomervakantie naderde.
Fons Strijbosch, emeritus hoogleraar rechtsantropologie aan de Nijmeegse universiteit, heeft na zijn pensionering over culturele onderwerpen gepubliceerd. Zijn roman De vrolijke revolutie is zijn literaire debuut waarna in 2017 zijn reisverslag Terug naar Lombok is verschenen. Voor Strijbosch was deze reis een terugkeer naar het land waar hij veertig jaar eerder als juridisch antropoloog onderzoek had verricht naar het plaatselijke rechtssysteem.
Bron
Fons Strijbosch, De vrolijke revolutie, Uitgeverij In de walvis, 2013
Voor meer informatie zie hier