Meteen daarna was er luchtalarm

Meteen daarna was er luchtalarm. We hadden net speelkwartier. De sirene ging heel dichtbij. We moesten allemaal tegelijk door de smalle deuren van de kleuterschool. Toen ik over de drempel stapte, sloeg er een granaatscherf in, vlak voor mijn voeten. Hij maakte een witte ster op de stenen, met uitschietende punten. Net een schreeuw was die ster. We stonden opgepropt in de gang, veel kinderen huilden. Er waren geen juffrouwen genoeg om te troosten.

 

Dit is een fragment uit Juwelen van stras (2009) van de in Nijmegen geboren Carli Biessels (1936-2016). Het verhaal speelt zich grotendeels in Nijmegen af en is deels autobiografisch. Door de ogen van Elske, een ondergedoken joods meisje, beleeft de lezer een indringend verhaal. Elske gaat tijdens haar onderduik in Nijmegen naar de school die zwaar getroffen wordt bij het zogenaamde ‘vergissings-/gelegenheidsbombardement’, het bombardement van geallieerde vliegtuigen op de binnenstad van Nijmegen op 22 februari 1944. Het fragment, als baken onthuld op 22 februari 2012, is bevestigd aan de balustrade van de Marikenstraat tegenover De Schommel, het monument ter nagedachtenis aan de 763 slachtoffers van het bombardement.
Voor Juwelen van stras ontving Carli Biessels de Woutertje Pieterse Prijs, de jaarlijkse prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugdboek.

Carli Biessels studeerde pedagogiek in Nijmegen en ging voor haar studie een jaar naar Fribourg in Zwitserland. Tijdens haar studietijd spendeerde ze veel tijd aan toneel en cabaret en begon ze te schilderen. Zij werkte in de kinder-psychiatrie en in een orthopedagogische instelling. Ze stelde vier boeken samen op kunsthistorisch gebied.

Voor zij kinderboeken begon te schrijven schreef zij enkele korte verhalen voor BRT-radio, VARA en KRO en voor de jeugdtijdschriften Okki en Taptoe. Haar kinder- en jeugdboeken bevatten bijzondere verhalen die mede door de poëtische manier van vertellen vaak iets geheimzinnigs hebben en veel ruimte laten aan de fantasie van de lezers.
Verschillende van haar boeken zijn door officiële jury’s opgemerkt. Voor zowel De feestrede (2001) als Irah en de dieren (2006) ontving de schrijfster een ‘Vlag en Wimpel’ van de griffeljury.

Bron
Carli Biessels, Juwelen van stras, Uitgeverij Lannoo, 2009

Voor meer informatie zie hier