Skip to main content

Een ster uit het oosten

We joelden en we gilden in het bad 
Toen kregen we opeens een grote schok
Daar kwam, gewoon in badpak, Ciska Peters!

Die zomaar in óns bad een baantje trok
Gescheiden door wat chloordoorwalmde meters
Zwom daar een Ster, bekend van de Teevee!

Na afloop knoopten wij gehaast de veters
En zagen hoe Zij, zwevend als een fee
Per fiets vertrok, de blonde haren nat

Ons jongenshart bleef smeulend weken gloeien
(Daarna kwam Frank, maar die kon me niet boeien)

Jaap van den Born
Van Beethovenstraat 6, Truus Mastpark (voorheen Sportfondsenbad Oost)

Ter gelegenheid van het 2000-jarig bestaan van Nijmegen in 2005 zijn in de Waalstad tal van activiteiten georganiseerd en allerlei projecten gerealiseerd. Het meest aansprekende en toepasselijkste jubileumboek is het prachtig uitgegeven 2000 jaren Nijmegenaren van Jaap van den Born (1951), de in Nijmegen geboren, getogen en gebleven kunstenaar en illustrator. Hij debuteert met deze bundel als dichter en verovert er direct een topplaats mee in de sector ‘light verse’. Vanaf zijn debuut is zijn werk humoristisch, maar ook kritisch van aard en gebruikt hij strakke dichtvormen.

Voor 2000 jaren Nijmegenaren heeft Van den Born aan de hand van de levens van historische, kleurrijke en bijzondere bewoners van Nijmegen 52 gedichten voor de jarige stad geschreven, eentje voor iedere week van het jubeljaar. Alle gedichten zijn geschreven in de vorm van een ‘elftal’. Dit is een door drs. P ontwikkeld gedicht van elf regels vol humor en levenswijsheid. Na drie coupletten van drie regels volgt een verrassende afsluiting van twee regels (kwinkslag, moraal, grap). Ook kent een elftal een bijzonder rijmschema (abc bcd cda ee).

Jaap van den Born heeft op deze originele wijze veelal bekende Nijmegenaren vereeuwigd, onder wie Mariken, Petrus Canisius, Bisschop Hamer, Joris Ivens, Ien Dales, Moeke Nas, Piet Puijn en Vieze Herman. Laatstgenoemde, de naamgever van een befaamd ondergronds cafetaria in de Nijmeegse wijk Bottendaal, wordt treffend getypeerd: “Hij gaf de klanten graag en veel hun vet”. Ook zal deze chef de cuisine nimmer worden vergeten dankzij de slotregels:

Ik heb sindsdien in menig bal gebeten
Maar geen kon zich met Hermans ballen meten.

Tussen de Nijmegenaren van uiteenlopende rangen en standen wordt ook Ciska Peters bezongen, de beroemde zangeres uit Nijmegen-Oost die in de jaren ’60 en ’70 hit na hit scoort. Het literair baken van het aan haar gewijde gedicht ‘Een ster uit het oosten’ is op 28 augustus 2016 onthuld tijdens de jaarlijkse happening van de componistenbuurtbewoners in het Truus Mastpark. Dit mooie park is aangelegd op de locatie van het voormalige Sportfondsenbad Oost (1937-2013). Na de onthulling door de eregasten Jaap van den Born en Ciska Peters neemt zij de microfoon en vertelt over haar jeugd en het begin van haar carrière als ze een lokale talentenjacht wint en geboekt wordt om maandelijks op te treden in de Snijderskazerne. Ze toont zich blij verrast, niet alleen met het literaire baken, maar ook met de zeefdruk die Wim Zurné bij ‘haar’ gedicht heeft gemaakt en die hij haar, samen met Theo van Stiphout, de uitgever van 2000 jaren Nijmegenaren, overhandigt. Hoewel lang en breed uitverkocht kan de dichter haar toch een exemplaar aanbieden van deze buitengewone bundel, gezien de aanprijzing van niemand minder dan Drs. P op de achterzijde:

De roep zal weerklinken van Goes tot Zuidhorn:
‘Fantastisch, die schepping van Jaap van den Born!’

Na dit debuut heeft Van den Born niet stilgezeten. Nog in 2005 verschijnt het samen met Drs. P geschreven Drs. P révisé en in de jaren erna volgen een groot aantal bundels en publicaties in literaire tijdschriften. Een belangrijke erkenning valt hem in 2012 ten deel als hem de Kees Stip Prijs wordt toegekend voor zijn gehele oeuvre op het gebied van light verse.

Bron
Jaap van den Born, 2000 jaren Nijmegenaren, Intermedi-Art, 2005