Skip to main content

Nachtegaalplein

Dit plein is van ons. Het zal nooit van een ander zijn.
Hier maakten wij een paleis van ons huis.
We schaatsten op ons eigen leidingwater
De poorten zagen alles, zelfs als wij een oogje toeknepen,
zagen zij het.

Dit plein is van ons. Het is van onze kinderen.
Ze leerden hier voetballen, tussen de knotwilgen,
zich het Goffertstadion verbeeldend, als sterspeler van N.E.C.
Hier bleek een goede buur beter dan een verre vriend.

Dit plein is van ons. Hier kropen we naar buiten bij de eerste zon.
We spaarden onze jaren op met bier en het vegen van elkanders stoep,
we sjouwden elkaars troep. Hadden aan één blik genoeg.

Dit plein blijft van ons. De woorden vergeten en vergeven
kennen wij niet. Onze nachtegaal zal hardnekkig
blijven zingen in ons bloed.

Rinske Kegel
Nachtegaalplein

Op het Nachtegaalplein in Nijmegen Oud-West prijkt sinds 7 juni 2024 het gedicht met de toepasselijke naam ‘Nachtegaalplein’ van Rinske Kegel. In het bijzijn van veel buurtgenoten en andere belangstellenden hield Burgemeester H. Bruls die dag een bevlogen toespraak, net zoals hij dat eerder deed bij de bakens van Godfried Bomans, Augusta Peaux, Thomas Verbogt en Jaap Robben. Na de onthulling van het baken droeg Rinske haar gedicht met verve voor. De bijeenkomst werd omlijst met live-muziek van accordeonist Gery Daanen. 

Woningbouwvereniging Portaal had Rinske Kegel in 2017 benaderd om een ode te schrijven voor het Nachtegaalplein, een verdwenen buurt in Oud-West. Het plein was sinds 1916 een bekend gedeelte van de zogenaamde Vogelbuurt, maar na de sloop in 2011 bleef alleen het poortgebouw over. Omdat dat gebouw zo beeldbepalend is, heeft vormgever Sharon Geschiere het een plaats gegeven op het baken. 
Rinske Kegel heeft haar gedicht voorgedragen bij de opening van het verbouwde plein in 2017. Haar sprankelende ode aan het plein maakte veel indruk. Vooral omdat zij op onnavolgbare wijze en heel herkenbaar de sfeer en de saamhorigheid beschrijft van deze bijzondere plek in Nijmegen-West.

Rinske Kegel, geboren in Haren en woonachtig in Nijmegen, schrijft gedichten en verhalen. Zij publiceert in literaire tijdschriften, was ‘Dichter bij de Dag’ van het radioprogramma ‘Dit is de Dag’ op Radio 1 en treedt op bij literaire festivals. In 2019 verscheen haar poëziedebuut ‘Als het maar een vacht heeft’ en in 2023 publiceerde zij haar derde bundel ’Zo stil mogelijk iets frituren’. In de tussentijd verscheen de verzamelbox ‘Dierenrijk’ over dieren die alleen in taal bestaan. Zo heeft zij, samen met illustrator Wouter Gresnigt, de Nederlandse fauna op even vernuftige als speelse wijze verrijkt met de dichterbij, de probeer, de koffiepad en andere taaldieren. 

Informatie over Rinske Kegel zie hier.

Nachtegaalplein

Nachtegaalplein

Baken

Baken